چرا فراگیری مهارتهای فرزندپروری، امروزه بسیار اهمیت دارد؟
لزوم آشنایی با مهارتهای فرزندپروری برای والدین

مهمترین اصل در دانش روانشناسی و روانکاوی معاصر رسیدن به این حقیقت بزرگ بود که ساختار زندگی روانی و عاطفی انسان، مجموعه تعالیم و تجربههایی است که در سالهای ابتدایی زندگی هر فرد شکل میگیرد و بررسی الگوی زندگی یک شخص متأثر از تجربیات این دوران و بهخصوص در ارتباط با خانوادهاش است.
پدر و مادر بهعنوان مهمترین و تأثیرگذارترین آموزگاران فرزند، سازنده شخصیت فرزند تا قبل از ورود او به مدرسه هستند. چنان چه آموزههای آنان و نوع ارتباط خانواده سالم و مؤثر باشد، مدرسه فقط نقش تکمیلی را در تربیت فرد خواهد داشت و ریشه و اساس فکری او در «خانواده» شکل خواهد گرفت. شاید در مدرسه، درون بدن یک قورباغه بررسی شود، خواندن و نوشتن آموزش داده شود، قوانین و فرمولهای پیچیده محاسباتی رونویسی و توضیح داده شوند، ولی هیچ یک از اینها، فرد را برای زندگی آماده نمیکنند و خودشناسی و تربیت اجتماعی را به او نمیآموزند.
والدین جوان میتوانند با فراگیری مهارتهای فرزندپروری و شروع تربیت صحیح از ابتدای تولد، به فرزند خود کمک کنند تا شخصیتی سالم و زیربنایی برای موفقیت مادامالعمر خود داشته باشد. همچنین، میتوانند با درک تأثیر تجربیات اولیه بر رشد بعدی، برای ارتقای رشد جسمی، عاطفی و اجتماعی سالم کودک خود گام بردارند و به رفاه او کمک کنند. بعلاوه، میتوانند با راهنمایی مناسب و توجه به پرورش فرزند خود، به او کمک کنند تا به فردی باهوش، انعطافپذیر و توانا تبدیل شود که دارای هدف و معنا در زندگی است.
اهمیت فرزندپروری و تربیت صحیح از بدو تولد و مزایای آن برای والدین جوان
درک تأثیر تجربیات اولیه بر رشد کودک
تجربیات اولیه، ازجمله شیوههای فرزندپروری و کیفیت رابطه مراقب و کودک، میتواند تأثیر قابلتوجهی بر رشد بعدی از جمله رشد عاطفی، شناختی و اجتماعی داشته باشد.
ارتقای تابآوری و مهارتهای مقابله با چالشهای زندگی
کودکان با فراگیری این مهارتها، برای مقابله با چالشهای زندگی و رهایی از شکستها، مجهزتر میشوند.
تشویق خودتنظیمی و کنترل تکانه
باید به کودکان کمک کرد تا توانایی مدیریت احساسات و رفتار خود را بیاموزند که برای موفقیت در مدرسه و زندگی، بسیار حائز اهمیت است.
پرورش احساس مسئولیت و مسئولیتپذیری
یکی دیگر از مقولههای فرزندپروری، آموزش مسئولیتپذیری از سنین پایین به کودکان است. اینگونه، اهمیت پیامد اعمال خود را درک کنند و بر انتخابهای خود مالکیت و تفکر بیشتری داشته باشند.
پرورش حس شوخطبعی، انعطافپذیری و قدردانی
این موارد به کودکان کمک میکنند تا دیدگاهی مثبت نسبت به زندگی داشته باشند. همچنین پس از شکستها، عقبنشینی نکنند، خود را نبازند و با پذیرش تجربههای مختلف، برای رسیدن به پیروزی، راه را پیدا نمایند.
پرورش حس هویت و آگاهی فرهنگی
از دیگر مسئولیت های والدین در حیطۀ فرزندپروری این است که به کودکان آموزش دهند تا فرهنگ خود و دیگران را درک کنند و به آنها احترام بگذارند. با فراگیری زندگی اجتماعی، درک تنوع فرهنگی و پذیرش دیگران در کنار خود بتواند زندگی طبیعی داشته باشد؛ بدون آنکه تحتتأثیر قرار گیرند یا دشمنی خاصی بر سر مسائل فرهنگی پیدا کنند.
ایجاد مرزهای سالم و مهارتهای ابراز وجود
آموزش این مهارتها از سنین پایین به کودکان کمک میکند تا عزتنفس سالم داشته باشند و نیازها و خواستههای خود را به شیوهای محترمانه و قاطعانه بیان کنند.
ترویج عادات و برنامههای خواب سالم
باید در ایجاد عادات سالم خواب به کودکان کمک کرد تا الگوی خواب سالمی داشته باشند و سلامت و رفاه خود را ارتقا دهند.
تشویق به ریسکپذیری و اکتشاف سالم
این مقوله میتواند کودکان را راهنمایی کند تا حس ماجراجویی و کنجکاوی را در خود پرورش دهند و بهتبع آن، خلاقیت و نوآوری خود را ارتقا دهند.
پرورش خلاقیت و تخیل
کودکان از سنین پایین باید بیاموزند خلاقانه فکر کنند و به دنبال راه حل مشکلات، به شیوههایی جدید باشند. این مهارت یکی ازعوامل ایجاد کنندۀ سرزندگی و شکل گیری هدف و اشتیاق در زندگی کودکان است.
پرورش حس شادی و رضایت در زندگی
یکی دیگر از مهارتهای فرزندپروری که والدین باید از آن آگاه باشند، ایجاد حس شادی و رضایت در کودک خود است. بهاینترتیب، فرزندشان قادر خواهد بود دیدگاهی مثبت نسبت به زندگی پیدا کند و در تجربیات خود معنا و هدف بیابد.
پرورش حس اجتماع و مشارکت مدنی
کودکان باید بیاموزند که مشارکت در اجتماع و جامعۀ خود، ارتقای شهروندی و مسئولیت اجتماعی چهقدر اهمیت دارند.
ایجاد عزتنفس و اعتمادبهنفس
پرورش این صفات مهم از سنین پایین به کودکان میآموزد تا احساس قدرت پیدا کنند و نسبت به تواناییهای خود اطمینان داشته باشند.
بسیار مهم است که والدین به دنبال راهنمایی و حمایت از سوی متخصصان، مربیان و سایر منابع باشند تا بتوانند بهترین فضا را برای رشد کودک خود فراهم کنند. والدین میتوانند با ارتقای رشد جسمی، عاطفی و اجتماعی سالم، به فرزندشان کمک کنند تا به فردی توانمند و با حس هویت، هدف و جهتگیری قوی در زندگی تبدیل شود.
ازآنجاییکه مقولۀ فرزندپروری، موضوعی حساس و بسیار مهم است، در پلتفرم آموزشی بهداشت تیوی بهتفصیل به آن پرداختهایم. عناوین و فهرست مندرجات دوره آنلاین مهارتهایی برای فرزندپروری را میتوانید در این وبسایت تماشا بفرمایید. همچنین، ویدئو بوک این مجموعه نیز در بخش ویدئو بوک پلتفرم بهداشت تیوی در دسترس است.