
چرا مردان در دوران بارداری همسرشان دچار استرس میشوند؟
مردانی که در انتظار پدر شدن هستند، ممکن است بهخاطر مسائل مالی، روابط و مشغلههای کاری، دچار نگرانی و استرس زیادی شوند.
زمانی که میخواهید پدر شوید، باید تغییرات بسیاری در زندگیتان ایجاد کنید که اغلب باید تمام آنها را یکباره به وجود آورید. شاید نگران تأمین هزینههای خانواده باشید و یا ممکن است حس کنید برای مراقبت از فرزندتان، آمادگی لازم را ندارید. حتی احتمال دارد نگران این باشید که با تولد کودکتان، دیگر فرصتی برای خودتان و همسرتان نخواهید داشت و یا همسرتان باید توجه و عشق خود را بین شما و فرزندتان تقسیم کند.
تأثیر مخرب استرس بر همسر و فرزند
شاید با خودتان فکر کنید که در حال کنترل استرس خود هستید و یا این فقط مشکل شما است. اما استرس زیاد میتواند شما را ناراحت و آشفته کند و در رابطۀ شما با دیگران مشکلاتی به وجود آورد. ممکن است با عصبانیت و تندخویی با دیگران برخورد کنید و با همسرتان مشاجره داشته باشید.
اگر برای مقابله با استرس از سیگار، الکل یا مواد دیگر استفاده میکنید، شاید به مصرف بیش از حد این مواد رویآورید. این کار میتواند بر تنش و بحث و جدلها بیفزاید.
اگر در دوران بارداری همسرتان بیش از حد استرس داشته باشید، احتمالاً این استرس را به همسرتان نیز منتقل میکنید. متأسفانه این استرس بر وضعیت سلامت و رشد جنین نیز تأثیرگذار است. این استرس در زنان باردار میتواند به تولد نوزاد نارس، تولد نوزاد کموزن و تأخیر در رشد جنین منجر شود.
استرس شدید در زنان باردار – که ممکن است در اثر عواملی مانند جدایی زن و مرد، درگیری خانوادگی، خشونت خانوادگی یا فقر ایجاد شود – میتواند اثرات منفی بر رشد مغز جنین و یا سایر قسمتهای بدن او داشته باشد. استرس بر احساسات و رفتار کودک در آینده نیز تأثیرگذار خواهد بود.
مقابله با استرس دوران بارداری
بیتوجهی به استرس باعث ازبینرفتن آن نمیشود. حتی ممکن است آن را تشدید کند.
پیداکردن راهکارهایی برای مقابله با این استرس برای خودتان، همسرتان و فرزندتان مفید خواهد بود.
میتوانید این راهکارها را از طریق آموزش یاد بگیرید. اگر بدانید که نوزاد در ماههای اول بعد از تولد چه نیازهایی دارد و خودتان را برای آنها آماده کنید، استرس نمیتواند اثرات چندان بدی داشته باشد. میتوانید اطلاعات خود را به روشهای زیر افزایش دهید:
- تماشای فیلمهای دوره مجازی آمادگی برای زایمان
- مطالعه کتابهای فرزندپروری و راهنمای والدین
- تبادل افکار خود با همسر، خانواده یا دوستانی که بهتازگی پدر شدهاند.
- شرکت در کلاسهای آمادگی برای زایمان مخصوص آقایان
در دوران بارداری همسرتان، دربارۀ مسائلی که باعث ایجاد استرس در شما میشوند با افراد قابلاعتماد حرف بزنید. شاید این کار برایتان سخت باشد؛ چراکه آقایان اغلب کمتر تمایل دارند با دیگران حرف بزنند. بسیاری از آقایان نیز نمیتوانند ترسها و احساساتشان را با دیگران در میان بگذارند. اگر بتوانید با این مسئله کنار بیایید، احتمالاً با مطرحکردن مشکلات خود، راهحلهای خوبی دریافت کنید.
اگر نگران هستید که شاید نتوانید از لحاظ مالی خانوادۀ خود را بهخوبی تأمین کنید، میتوانید از پدری دیگر که این دوران را پشت سر گذاشته است، بپرسید که چگونه توانست بر اوضاع تسلط یابد. شاید آن فرد توصیهها یا راهکارهای خوبی به شما ارائه دهد. همچنین، میتوانید فهرستی از هزینهها تهیه کنید. این کار میتواند آغاز خوبی برای گفتوگو دربارۀ عادتهای خرجکردن و ترتیبات کاری با همسرتان باشد.
* اگر استرس دارید و از همسرتان یا افراد دیگر دلخور و عصبانی هستید، بهتر است به یک متخصص، مشاور یا پزشک مراجعه کنید.
بهطور خلاصه:
- اندیشیدن و برنامهریزی دربارۀ کارهای روزانه میتواند استرسهای زندگی را کمتر کند. هنگام بازگشت از محل کار به موسیقی گوش دهید و یا پس از رسیدن به خانه، تلفن همراهتان را خاموش کنید.
اگر استرس زیادی دارید با شخصی قابلاعتماد مانند یکی از اعضای خانواده، یک دوست یا کارشناس کلاسهای آمادگی برای زایمان، گفتوگویی داشته باشید.
پدران و مادران عزیز،
دوران بارداری یکی از مهمترین و حساسترین دورهها در زندگی شماست که با کسب آگاهیهای لازم و دانش کافی، میتوانید به سلامت و با آرامش از آن عبور کنید. پیشنهاد میکنیم مجموعه فیلمهای آموزشی دوره مجازی آمادگی برای زایمان را در وبسایت بهداشت تیوی تماشا بفرمایید.