بارداری

لکه بینی در بارداری

علت لکه بینی در دوران بارداری و خطرات آن

منظور از لکه بینی در دوران بارداری، خروج مقدار کمی خون صورتی، قرمز یا قهوه‌ای تیره از واژن است که البته مقدار آن باید کمتر از خونریزی قاعدگی باشد. لکه بینی در دوران بارداری همیشه به این معنی نیست که مشکلی وجود دارد.

در واقع، یک نگرانی رایج در میان خانم‌های باردار است که در ۱۲ هفته اول بارداری به سراغشان می‌آید. اما ۵۰ درصد از خانم‌هایی که در دوران بارداری دچار لکه بینی می‌شوند، بارداری و نوزادی سالم خواهند داشت.

تفاوت لکه بینی و خونریزی در دوران بارداری

خروج خون از واژن در دوران بارداری، با عنوان خونریزی واژینال شناخته می‌شود. در هر زمانی از جمله هنگام لقاح (که تخمک بارور می‌شود) تا پایان بارداری ممکن است خونریزی واژن را تجربه کنید.

خونریزی خفیف یا لکه بینی در دوران بارداری به‌خصوص در سه ماه اول، اتفاقی شایع است. در این شرایط، چند قطره خون روی لباس زیر خود می‌بینید یا وقتی خودتان را با دستمال پاک می‌کنید، کمی خون روی دستمال مشاهده می‌کنید. در واقع، مقدار خونریزی باید خیلی کم باشد طوری که لباس زیرتان را به طور کامل کثیف نکند.

اما خونریزی واژن با خروج مقدار زیادی خون همراه است. در این شرایط، به پد بهداشتی نیاز دارید تا خون به لباس زیرتان نفوذ نکند. درصورتی‌که لکه بینی یا خونریزی دارید، باید حتماً به پزشک یا ماما اطلاع دهید.

علت لکه بینی در دوران بارداری

یکی از شایع‌ترین علل لکه بینی در اوایل بارداری، خونریزی لانه‌گزینی است. زمانی که تخمک بارور شده به دیواره رحم می‌چسبد، خونریزی لانه‌گزینی اتفاق می‌افتد. به‌این‌ترتیب، به مدت چند روز، خونریزی خفیف یا لکه بینی خواهید داشت. حتی ممکن است قبل از آنکه بدانید باردار هستید، دچار لکه بینی شوید و آن را با پریود اشتباه بگیرید. چنان چه روز بعد از موعد پریودتان دچار خونریزی شوید، معمولاً خونریزی لانه‌گزینی محسوب نمی‌شود و به‌احتمال زیاد، خونریزی اوایل بارداری است.

یکی دیگر از دلایل شایع لکه بینی، پولیپ دهانه رحم (رشد غده‌ای خوش‌خیم در دهانۀ رحم) است. به دلیل افزایش شدید سطح هورمون استروژن در دوران بارداری، احتمال خونریزی پولیپ در این دوران بیشتر می‌شود. این پولیپ ممکن است به دلیل افزایش تعداد رگ‌های خونی در بافت اطراف دهانۀ رحم در دوران بارداری به وجود آید. ازاین‌رو، ممکن است پس از لمس و تماس (مثلاً از طریق رابطه جنسی یا معاینات لگن) دچار خونریزی شود.

البته حتی اگر پولیپ دهانۀ رحم هم نداشته باشید، باز هم ممکن است به دلایل زیر دچار لکه بینی شوید:

  • رابطه جنسی
  • معاینات لگن مانند سونوگرافی واژینال
  • بلندکردن اجسام سنگین/ ورزش شدید

در چه صورت خطر شما را تهدید می‌کند؟

در دوران بارداری، انتظار نمی‌رود که دچار لکه بینی یا خونریزی شوید و حتی ممکن است اتفاقی غیرطبیعی قلمداد شود. اما همیشه هم جای نگرانی نیست. فقط حتماً باید با پزشک یا ماما ملاقات کنید و علائم خود را با آن‌ها در میان بگذارید.

در واقع، در سه ماه دوم یا سوم بارداری، هرگونه لکه بینی یا خونریزی را باید فوراً به پزشکتان اطلاع دهید. در سه ماه اول، لکه بینی تا حدی شایع‌تر است، اما باز هم باید آن را با پزشک یا ماما در میان بگذارید.

حتماً با پزشک متخصص زنان و زایمان تماس بگیرید خصوصاً اگر دچار خونریزی شدید مشابه خونریزی قاعدگی شدید تا اطمینان پیدا کنید که علت آن عوارض بارداری از جمله حاملگی خارج رحمی نیست. خونریزی غیرطبیعی در اواخر بارداری ممکن است علت مهم‌تری داشته باشد و می‌تواند نشانه‌ای از وجود مشکل در بدن خودتان یا جنین باشد. چنان چه در سه ماه دوم یا سوم بارداری دچار خونریزی شدید، فوراً به پزشک مراجعه نمایید. به‌احتمال زیاد، پزشکتان وضعیت شما را از جهت ابتلا به پولیپ دهانه رحم بررسی می‌کند تا مطمئن شود که دهانۀ رحم شما بسته است.

برای اینکه دچار لکه بینی نشوید و بارداری سالمی داشته باشید، احتمالاً پزشکتان، اقدامات زیر را به شما توصیه می‌کند:

  • استراحت مطلق یا خواب بیشتر
  • بیشتر نشستن و دراز کشیدن
  • هیدراته نگه‌داشتن بدن
  • کم‌کردن فعالیت جسمانی
  • بالاآوردن پاها در صورت امکان
  • بلندنکردن اجسامی با وزن بیش از ۵ کیلوگرم

در آخر، به یاد داشته باشید بیشتر خانم‌هایی که در دوران بارداری دچار لکه بینی می‌شوند، زایمان خوشایندی را تجربه می‌کنند.

همچنین، در فیلم شناخت علائم خطر در بارداری، بیشتر به این موضوع صحبت پرداخته‌ایم. پس از تماشای آن غافل نشوید.

مشاهده بیشتر

تیم تحریریه

بهداشت تی‌وی حامی سلامت جامعه

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/magbehda/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/magbehda/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/magbehda/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107