کودک

محافظت از کودکان در برابر نور آفتاب

چگونه از کودکان در برابر اشعه مضر خورشید حفاظت کنیم؟

نور شدید آفتاب ممکن است باعث آفتاب‌سوختگی، آسیب پوست، آسیب چشم، سرطان پوست و تضعیف سیستم ایمنی بدن شود.

بدن فرزندتان برای تولید ویتامین D، به نور آفتاب نیاز دارد. این ویتامین برای داشتن استخوان‌ها و عضلات قوی ضروری است. اما باید مراقب باشید که کودکتان خیلی زیاد در مقابل نور خورشید قرار نگیرد.

ایمنی در برابر نور آفتاب در زمان‌های مختلف سال و روز

محافظت از بدن در برابر نور آفتاب در زمان‌های مختلف سال و ساعات روز متفاوت است. به‌عبارت‌دیگر، میزان تابش اشعه فرابنفش (UV) در فصل‌های مختلف سال متغیر است.

میزان تابش پرتوهای فرابنفش بر اساس محل زندگی شما و فصلی که در آن قرار دارید، در حدود ساعت ۹ صبح تا ۴ بعدازظهر بیشتر است. زمانی که شاخص تابش اشعه فرابنفش ۳ یا بالاتر است، باید در برابر نور خورشید از فرزندتان محافظت کنید.

با استفاده از برنامه SunSmart یا راهنمای حفاظت در برابر نور خورشید می‌توانید میزان تابش اشعه فرابنفش را در محل زندگی خود بررسی کنید.

توصیه می‌کنیم در فصل تابستان، صبح زود و غروب به زمین‌ بازی، پارک یا کنار ساحل بروید.

محافظت از پوست در سایه

وقتی در سایه هستید، از اشعه فرابنفش در امان می‌مانید. بهترین حالت سایه زمانی است که بسیار شدید و تیره است.

این نکته را هم مدنظر داشته باشید که پرتوهای فرابنفش در سایه هم ممکن است جذب بدن شوند؛ بنابراین حتی در سایه هم از پوشش‌های محافظ مانند عینک‌آفتابی و کلاه لبه پهن استفاده کنید. وقتی در معرض نور آفتاب قرار دارید، حتماً از ضدآفتاب نیز استفاده کنید.

اگر از کالسکه استفاده می‌کنید، آن را با سایه‌بانی بپوشانید که هوای آزاد به کودکتان برسد. سایه‌بان بعضی از کالسکه‌ها نیز قابل‌تنظیم هستند و می‌توان آن را با تغییر جهت خورشید حرکت داد و سایه ایجاد کرد.

اگر سایه پیدا نکردید، می‌توانید با چتر آفتابی یا سایه‌بان، سایه ایجاد کنید. وقتی کودکتان در ماشین است، همیشه پنجره‌های کناری را با سایه‌بان بپوشانید تا نور آفتاب او را اذیت نکند.

در روزهای غیر آفتابی نیز ممکن است پرتوهای فرابنفش جذب پوست شوند. پس ممکن است در روزهای ابری یا خنک یا در صورت تابش نور خورشید از ساختمان، یا انعکاس آن از طریق آب، شن و برف دچار آفتاب‌سوختگی شوید.

لباس‌های محافظ در برابر نور آفتاب

بهتر است هنگام خرید لباس‌های محافظ برای فرزندتان به نکات زیر توجه کنید:

  • پارچه‌های دارای بافت متراکم، محافظ پوست در برابر نور خورشید هستند. پارچه را در مقابل نور آفتاب نگه دارید تا ببینید چه مقدار نور از آن عبور می‌کند. اگر نور زیادی از پارچه می‌گذرد، پس احتمالاً پرتوهای فرابنفش نیز از آن عبور می‌کنند.
  • آستین و شلوار بلند بیشتر از پوست محافظت می‌کنند. در هوای خیلی گرم، لباس‌های آستین سه‌ربع و شلوارک‌های کوتاه تا زانو، بسیار مناسب هستند.
  • لباس غواصی و موج‌سواری برای ایمنی در برابر نور آفتاب هنگام شنا یا سایر ورزش‌های آبی، بسیار عالی است.
  • لباس‌های نخی خنک‌تر از لباس‌های دارای الیاف اکریلیک هستند.
  • لباس‌های گشاد نیز خنک‌تر هستند.

لباس‌هایی تهیه کنید که ضریب ایمنی آن‌ها در برابر پرتوهای فرابنفش بیشتر از ۵۰ است که بهترین میزان محافظت در برابر نور آفتاب، تلقی می‌شود.

کلاه برای محاظفت در برابر نور آفتاب

کلاه از صورت، گردن و گوش‌های فرزندتان در برابر پرتوهای فرابنفش محافظت می‌کند. کلاه‌های باکت (سطلی)، کلاه‌های لبه پهن و کلاه‌های آفتاب‌گیر لبه‌بلند از بهترین کلاه‌های محافظ در برابر نور آفتاب هستند. استفاده از کلاه‌های ورزشی توصیه نمی‌شود.

کلاهی نرم برای کودکان تهیه کنید تا وقتی کلاه بر سر دارد، بتواند راحت دراز بکشد. کلاه‌هایی که بند دارند، بهتر روی سر کودک می‌ایستند. می‌توانید بندهای کلاه را پشت سر او ببندید یا بندهای بلند را کوتاه کنید تا باعث خفگی کودک نشوند.

بسیاری از نوزادان و کودکان کلاه پوشیدن را دوست ندارند. اما به تلاش خود ادامه دهید تا سرانجام کلاه بخشی از لباس روزانۀ کودکتان شود.

عینک‌آفتابی

عینک‌آفتابی و کلاه از چشم‌های کودک در برابر نور خورشید محافظت می‌کنند. به دنبال عینک‌آفتابی مناسب و استاندارد باشید. قرارگیری طولانی‌مدت در معرض پرتوهای فرابنفش، خطر آب‌مروارید را افزایش می‌دهد.

وضعیت قرارگیری کودک، کلاه و لباس او را مرتب بررسی کنید تا مطمئن شوید از تابش مستقیم نور خورشید در امان است.

ضدآفتاب

صورت، دست‌ها و سایر قسمت‌های پوست که از لباس بیرون هستند، با ضدآفتاب دارای SPF 30 یا بالاتر، حاوی ترکیبات طیف گسترده (broad-spectrum) و مقاوم در برابر آب، بپوشانید. حتماً مقدار زیادی ضدآفتاب بزنید – بسیاری از افراد به‌اندازه کافی ضدآفتاب نمی‌زنند. به همین دلیل، تأثیر آن کمتر می‌شود.

کرم ضدآفتاب را حداقل ۲۰ دقیقه قبل از بیرون رفتن بزنید و هر دو ساعت یک‌بار آن را تمدید کنید، حتی اگر روی بسته‌بندی کرم نوشته باشد که هر چهار ساعت یک‌بار تمدید شود.حتماً به تاریخ تولید و انقضا ضدآفتاب دقت کنید و آن را در مکانی سایه و خنک و در دمای ۳۰ درجه سانتی‌گراد نگه دارید.

فراموش نکنید که ضدآفتاب از نفوذ پرتوهای فرابنفش به پوست ممانعت به عمل می‌آورد، اما به طور کامل جلوی آن را نمی‌گیرد. بهتر است همیشه در سایه قرار بگیرید و با استفاده از لباس‌های محافظ، از فرزندتان در برابر نور آفتاب حفاظت کنید.

استفاده از ضدآفتاب برای کودکان

اگر کودکتان زیر شش ماه است، توصیه می‌کنیم مرتب به پوست او ضدآفتاب نزنید – قرارگیری در سایه، پوشیدن لباس‌های محافظ و کلاه از مهم‌ترین روش‌های حفاظت از او در برابر نور آفتاب، محسوب می‌شوند.

ضدآفتاب‌های «مخصوص کودکان» یا «مناسب برای پوست‌های حساس» کمتر باعث تحریک پوست می‌شوند. همیشه مقداری از ضدآفتاب را در ناحیۀ کوچکی از پوست کودکتان آزمایش کنید تا ببینید پوستش چه واکنشی نشان می‌دهد.

الگو بودن برای کودکان

شما مهم‌ترین الگوی فرزندتان هستید و او از رفتارها و کارهای شما تقلید می‌کند. اگر خودتان اقداماتی برای حفاظت از پوستتان در برابر نور خورشید انجام دهید، به‌احتمال زیاد فرزندتان نیز آن کارها را انجام خواهد داد.

والدین عزیز،

مراقبت از کودک و پرورش فرزندی آگاه و توانمند، نیازمند برخورداری از دانش و اطلاعات کافی است. پیشنهاد می‌کنیم برای افزایش آگاهی خود پیرامون مقولۀ فرزندپروری به وب‌سایت بهداشت تی‌وی مراجعه و فیلم‌های آموزشی دوره مهارت‌هایی برای فرزندپروری را تماشا بفرمایید.

گردآورنده
ملیحه ملایی، سردبیر و سرپرست تیم مترجمان
مشاهده بیشتر

تیم تحریریه

بهداشت تی‌وی حامی سلامت جامعه

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/magbehda/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/magbehda/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/magbehda/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107