
وقتی متوجه میشوید که باردار هستید، شاید با خودتان فکر کنید که آیا باید از انجام برخی از فعالیتهای بدنی در دوران بارداری اجتناب کنید؟ تعطیلات، سرگرمیها و ورزش همیشه بخشی از زندگی شما هستند. اما ممکن است از خودتان بپرسید که آیا در دوران بارداری باید با برخی از تفریحات موردعلاقه خود خداحافظی کنید؟
بهطورکلی، ورزشکردن در دوران بارداری برای خودتان و جنین، بسیار مفید است. اما در این دوران، برای حفظ سلامت کودکتان باید از انجام برخی از فعالیتهای بدنی خودداری نمایید. البته فراموش نکنید که در دوران بارداری، قبل از انجام هر گونه ورزش یا فعالیت بدنی، با پزشک یا مامای خود مشورتی داشته باشید تا وضعیت شما را بررسی کند.
انجام ورزشهای تفریحی در دوران بارداری
در ادامه، به برخی از تمرینات ورزشی اشاره میکنیم که ممکن است برای انجام آنها در دوران بارداری با محدودیتها یا توصیههایی خاص از سوی پزشک یا ماما روبرو شوید:
دو و آهسته دویدن
خانمهایی که در دوران بارداری به انحام ورزشهای قدرتی مثل دویدن ادامه میدهند، دچار اضافهوزن کمتری میشوند، نوزادانی لاغرتر به دنبال میآورند و درد زایمان کوتاهتری دارند. اما اگر دچار هریک از عوارض بارداری هستید، احتمالاً پزشک یا ماما از شما میخواهد دویدن را متوقف کنید. درهرحال، برای دریافت توصیههایی پیرامون این دو ورزش با پزشک یا مامای خود مشورت کنید.
دوچرخهسواری و دوچرخه ثابت اسپینینگ
دوچرخهسواری یا دوچرخه ثابت، ورزشهای خوبی هستند که ضربان قلبتان را بدون راهرفتن یا دویدن در خیابان، افزایش میدهند. در سهماهه آخر بارداری ممکن است دوچرخهسواری برایتان دشوار و آزاردهنده باشد؛ چون شکمتان بزرگ میشود و دستهایتان بهسختی به دستههای دوچرخه میرسند. زمانی که پیادهرو خیس است از دوچرخهسواری خودداری کنید، همچنین اصلاً وارد خیابان نشوید؛ چراکه هر دوی این کارها، خطر تصادف را افزایش میدهند.
وزنهبرداری
اگر سابقه سقطجنین دارید یا دچار عوارض بارداری هستید، احتمالاً پزشکتان، شما را از وزنه زدن منع میکند. درهرحال، قبل از شروع هر ورزش، بهترین کار، مشورت با ماما یا پزشکتان است.
اسکی
هر دو ورزش اسکی روی یخ و آب میتوانند منجر به سقوط و بروز حوادث زیادی شوند. درنتیجه، خطر بروز آسیبها و صدمات، شما را تهدید میکند. توصیه میکنیم هر دوی این ورزشها را در دوران بارداری انجام ندهید.
غواصی اسکوبا
غواصان هنگام بازگشت به سطح آب باید فشار زدایی کنند. رشد جنین در شکم این فشار زدایی را دشوار میسازد. برطبق نتایج برخی از تحقیقات، احتمال تولد نوزادی با نقصهای مادرزادی و زایمان زودرس در میان زنانی که در دوران بارداری غواصی میکنند، افزایش مییابد. به همین دلیل، توصیه میکنیم در دوران بارداری از غواصی اسکوبا بپرهیزید.
بولینگ
بولینگ یکی از محبوبترین ورزشها است. اگر قبل از بارداری بولینگ انجام میدادید، بهاحتمال زیاد در دوران بارداری نیز میتوانید آن را ادامه دهید. اما با پیشرفت بارداری، انجام بولینگ برایتان آزاردهنده میشود. چون شکمتان بزرگتر میشود و بدنتان برای تحمل وزن باید به پشت و کمرتان تکیه کنید. ازآنجاییکه مرکز ثقل بدنتان تغییر میکند، ممکن است حفظ تعادل برایتان دشوارتر شود. بهخصوص زمانی که یک توپ بولینگ ۴ یا ۵ کیلویی را میگیرید و پرتاب میکنید. همچنین، زمانی که مفاصل شما شروع به شلشدن میکنند، بدنتان برای جلوگیری از آسیبدیدگی، نیرو و انرژی بیشتری از بالاتنه میگیرد.
ایروبیک تماس بالا
بهطورکلی، انجام تمرینات ایروبیک برای خودتان و جنین، مفید است. انجام ورزشهای ایروبیک تماس پایین با مربی حرفهای، برایتان بسیار سودمند است. اما انجام تمرینات ایروبیک تماس بالا را توصیه نمیکنیم؛ چون این تمرینات با پرش و جهش زیاد همراه هستند. به دلیل تغییر مرکز ثقل بدنتان که ممکن است بر تعادل و هماهنگی بدنتان تأثیر بگذارد، بیشتر در معرض آسیب قرار دارید.
در صورت سابقۀ سقطجنین یا تجربۀ عوارض بارداری، ممکن است پزشک از شما درخواست کند از انجام ورزشهای ایروبیک بپرهیزید.
ورزشهای تفریحی
در دوران بارداری توصیه میکنیم از انجام فعالیتهایی که ممکن است مستقیماً به شکمتان آسیب بزنند، بهشدت خودداری کنید. ورزشهای تماسی از آن جمله هستند که در دوران بارداری نباید آنها را انجام دهید.
فعالیتهایی که با خطر افتادن همراه هستند!
اسکیت روی یخ، اسکیت با کفش، صخرهنوردی و سایر فعالیتهایی که خطر سقوط را به دنبال دارند، در دوران بارداری باید کنار گذاشته شوند. اما در نهایت، باید با ماما یا پزشکتان مشورت کنید.
ورزش در ارتفاعات بالا
نتایج برخی از پژوهشها نشان میدهند که خانمهایی که در ارتفاع حدود ۲،۵۰۰ متر زندگی میکنند، بیشتر دچار عوارض بارداری میشوند. بر این اساس، ورزشکردن در ارتفاعات بالای ۲،۳۰۰ متر نیز خطر دارد. البته قطعاً خانمهایی هم هستند که در ارتفاعات بالای ۲،۳۰۰ متر زندگی میکنند و باردار شدهاند، ورزش کردهاند و نوزادانی سالم نیز به دنیا آوردهاند. بهطورکلی، توصیه میکنیم قبل از شروع ورزشهای بارداری با پزشک متخصص یا ماما مشورت کنید. همچنین، تماشای دورۀ مجازی آموزشهای دوران بارداری و آمادگی برای زایمان در وبسایت بهداشت تیوی نیز در این راستا به شما کمک میکند.