سالمند

برنامه ریزی برای زندگی در دوران سالمندی

چرا سالمندان کمتر احساس رضایت و شادمانی دارند؟

با گذر عمر و افزایش تجارب در روزهای سالمندی انتظار می‌رود که در دهه‌های پایانی زندگی، کیفیت و ارزش لحظات در نزد سالمندان بهتر و بیشتر و روبه‌افزایش باشد، اما متأسفانه با بررسی و نظرسنجی از طیف وسیعی از سالمندان عزیزمان متوجه شده‌ایم برخلاف روال عادی و استاندارد سالمندی در دنیا، چالش‌ها و مشکلات این گروه سنی در ایران نسبت به همسالان خود در اکثر کشورهای مشابه، از پایین‌ترین میزان رضایت و شادمانی برخوردار است.

درک چالش‌های فیزیکی، اجتماعی و عاطفی این گروه جمعیتی ارزشمند، می‌تواند کمک نماید که آسیب‌شناسی مناسبی در این حوزه صورت پذیرد و باتوجه‌به این که جمعیت سالمندان ایران در حال افزایش است باید برنامه‌ریزی جدی صورت پذیرد و سازمان‌های متولی برای بهبود کیفیت زندگی و ارتقای رفاه این گروه جمعیتی نقشه کار مناسبی را در دستور کار خود قرار دهد:

برنامه‌ریزی برای سلامت جسمانی سالمندان

نخستین گام برای حفظ استقلال و عزت‌نفس و رضایت و شادمانی سالمندان اولویت‌دادن به‌سلامت جسمانی است سالمند باید ورزش منظم روزانه داشته با و از تغذیه و خواب کافی بهره‌مند باشد؛ ولی این روند به مشکل عادت روزانه دیده نمی‌شود و به دلیل عدم امنیت مالی لازم از سوی سازمان‌های مرتبط هنوز دغدغه کار و اشتغال و درآمد اولویت اصلی روزانه یک سالمند در ایران است همین احساس عدم امنیت بستر عدم تعادل برنامه‌ها و عادات ورزشی منظم را در زندگی سالمند به وجود می‌آورد. حداقل ۳۰ دقیقه پیاده‌روی و ورزش روزانه می‌تواند سلامت قلب و عروق را بهبود بخشد ما قدرت و انعطاف عضلانی را که در این دوران روبه‌کاهش است را بهبود بخشد و خطرات بعدی مثل سقوط و زمین‌خوردگی و شکستگی و… که در سن سالمندی شایع است به طرز چشمگیری کاهش دهد، هم چنین معاینات پزشکی منظم و چکاپ سالیانه بدن مؤثر خواهد بود.

موارد مهم برای برنامه‌ریزی و کنترل عبارت‌اند از:

انتخاب سبک زندگی سالم: تشویق به یک رژیم غذایی متعادل، ورزش منظم، و اجتناب از دخانیات می‌تواند خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی عروقی را کاهش دهد.

مراقبت‌های تنفسی مناسب: اجتناب از قرارگرفتن در معرض آلاینده‌ها، ترک سیگار و ورزش‌های روزانه سبک می‌تواند به حفظ عملکرد ریه کمک کند.

بهداشت خواب: ایجاد یک‌روال منظم خواب و ایجاد یک محیط خواب راحت باعث ارتقای کیفیت خواب بهتر می‌شود.

تمرینات تقویت کف لگن: ازطریق تمرینات ورزشی کگل که در پلتفرم بارگذاری شده می‌توان به مدیریت بی‌اختیاری ادرار کمک نمود.

فیزیوتراپی و مدیریت درد: ورزش، وسایل کمکی و دارو می‌تواند به مدیریت علائم آرتریت و بهبود تحرک کمک کند.

حمایت از سلامت روان: تشویق گفتگوها، ارائه حمایت عاطفی و جستجوی کمک حرفه‌ای می‌تواند افسردگی و اضطراب را برطرف کند.

تشخیص زودهنگام و مداخله: غربالگری منظم حافظه و جستجوی کمک پزشکی برای علائم زوال شناختی می‌تواند به مداخله زودهنگام و درمان زوال عقل منجر شود.

تغذیه سالم و ورزش منظم: حفظ یک رژیم غذایی متعادل، نظارت بر سطح قند خون و فعالیت بدنی می‌تواند از دیابت پیشگیری و آن را مدیریت کند.

مدیریت فشارخون: نظارت بر فشارخون، مدیریت استرس و حفظ یک سبک زندگی سالم می‌تواند خطر سکته مغزی را کاهش دهد.

 برنامه‌ریزی برای سلامت روان سالمندان

علاوه بر سلامت جسمانی، سلامت روح و روان و احساس ارزشمندی نیز برای حفظ استقلال و رضایت و شادمانی سالمند لازم است.

بهتر است فعالیت‌های هدف‌مندی که سالمند از انجام آن احساس مفید و مؤثربودن کند توسط اطرافیان ایجاد شود، و شادی و هدف و رضایت را در ذهن سالمند به وجود آورد. برای این امر پیشنهاد می‌شود که مسئولیت عملی متناسب با علاقه و اشتیاق سالمندان برای آنها ترتیب داده شود و حداقل با گروه همسالان در ارتباط باشند و برنامه‌ای برای اثربخشی اوقات فراغت مؤثر و کمک‌کننده روحیه سالمند برنامه‌ریزی شود.
مسافرت، سرگرمی، کارهای داوطلبانه و معنادار در انجمن‌های مردمی مختلف حتی چند ساعت در هفته می‌تواند احساس موفقیت شادی و هدف را در ارتباطات اجتماعی مفید به سالمند هدیه دهد.

تعیین هدف بسیار تأثیرگذار است. سالمندان باید اهداف واقع‌بینانه‌ای برای خود در نظر گیرند و یک مهارت جدید یاد بگیرند و یا پروژه‌ای را تکمیل نمایند یا در تکمیل فرایند کاری مشارکت داشته باشند و اهداف را به مراحل قابل‌مدیریت تقسیم‌بندی نموده تا احساس خودکارآمدی و استقلال خود را حفظ نمایند.

پیشنهاد می‌شود برای کسب اطلاعات جامع‌تر به ویدئوبوک زندگی سالم در دوره سالمندی در پلتفرم آموزشی بهداشت تی‌وی مراجعه بفرمایید.

مشاهده بیشتر

مدیریت

بهداشت تی‌وی حامی سلامت خانواده

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/magbehda/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/magbehda/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/magbehda/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107