شناخت و پیشگیری از بیماریهای شایع در زنان
دورهای برای سلامت همیشه ارزشمند شما

در دنیای صنعتی امروز، تغییر سبک زندگی متداول در جامعه، پیشرفتهای تکنولوژی و ابزاری، وجود آلایندههای مختلف محیطی و آلودگیهای غیرقابلکتمان آبوهوایی، موجب گسترش بیماریهای مختلفی در میان افراد شدهاند. همچنین، به دلیل افزایش مواد افزودنی مصنوعی در سبد غذایی کشاورزی و دامپروری نامطلوب و سرشار از مواد تزریقی و هورمونی، بیشازپیش، سلامت انسانها را به خطر انداختهاند.
باتوجهبه این که برخی از این موارد، در حیطۀ کنترل و نظارت سازمانهای مرتبط قرار ندارند، توجه خانوادهها به حساسیت بیشتر در تأمین نیازمندیهای روزانه، امری ضروری تلقی میشود.
اقداماتی که باید دراینخصوص انجام دهید:
باید توجه داشته باشید که مصرف غذاهای موسوم به فستفودی، کارخانهای و صنعتی را به پایینترین حد ممکن برسانید. بعلاوه، باید تمام مواد و گروههای غذایی را به شکل متعادل و مناسب در برنامه غذایی روزانه خود بگنجانید.
پیادهروی روزانه، تمرینات بدنی هفتگی، تمرینات کگل و ورزشهای سبک چنددقیقهای برای تغییر سبک زندگی بیتحرک، بسیار حیاتی هستند. خوشبختانه، در حال حاضر، تجهیزات ورزشی در بیشتر پارکهای کشور نصب و راهاندازی شدهاند. البته، در صورت عدم دسترسی میتوانید فعالیتهای مشابه و پیادهروی روزانه را بدون توجیه و بهانه جایگزین آن کنید.
علاوه بر این، بدیهی است که توجه به وضعیت سلامت جسمانی و مراجعه در موعدهای مقرر برای معاینات دورهای منظم، احتمال گسترش بسیاری از بیماریهای شایع و غیر شایع را به حداقل میرساند.
تغییر نگاه و نگرش به زندگی و مشکلات آن، استرس نگرانی و اضطراب، فرصت لذت از زندگی را محدود مینمایند و توانمندیهای روحی انسان را بهشدت کاهش میدهند. داشتن رویکردی مثبت به زندگی پیشِ رو، قدرت تحمل و توانمندی جسم را افزایش میدهد و انسان را از باورهای نادرست قضاوتها، رقابتها و مقایسه با دیگران دور میسازد.
ذهن بدون قضاوت و مقایسه، استرس کمتری را به دوش میکشد و اگر سلامتی را بالاترین ارزش واقعی برای یک انسان تلقی کنیم، وظیفۀ ما در قبال این هدیه بزرگ و ارزشمند، حفظ، نظارت و نگهداشت آن است.
بهمنظور شناخت چالشها و بیماریهای شایع در زنان ایران، یافتههای زیر را به طور خلاصه در اختیارتان قرار میدهیم:
ویروس پاپیلومای انسانی (HPV)
این بیماری، یک عفونت شایع مقاربتی است که میتواند منجر به سرطان دهانه رحم شود. برای پیشگیری از بروز این بیماری باید واکسیناسیون و غربالگریهای منظم داشته باشید.
عفونتهای دستگاه ادراری
عفونتهای باکتریایی هستند که سیستم ادراری را تحتتأثیر قرار میدهند. هیدراته ماندن، رعایت بهداشت و پرهیز از نگهداشتن ادرار برای مدت طولانی میتواند به پیشگیری از آن کمک کند.
آندومتریوز
یکی دیگر از بیماریهای زنان، آندومتریوز است که در آن بافت پوششی رحم در خارج از آن رشد میکند. آگاهی از علائمی مانند درد لگن، پریودهای سنگین و ناباروری برای تشخیص و درمان بهموقع ضروری است.
اختلالات قاعدگی
پریودهای نامنظم، خونریزی شدید و پریودهای دردناک از جمله اختلالات قاعدگی محسوب میشوند. پیگیری چرخههای قاعدگی، حفظ سبک زندگی سالم و مشاوره پزشکی میتواند در مدیریت این اختلالات، بسیار مؤثر باشد.
اختلالات پستان
از جمله مشکلات پستان عبارتاند از توده، کیست یا عفونت. خودآزمایی پستان، معاینات بالینی منظم و ماموگرافی (پس از سن معین) برای تشخیص زودهنگام و پیشگیری بسیار مهم هستند.
کیستهای تخمدان
از جمله بیماریهای زنان، کیستهای تخمدان هستند. این کیستها در واقع کیسههایی پر از مایع هستند که در تخمدانها ایجاد میشوند. معاینات منظم و سونوگرافی میتواند به شناسایی و کنترل کیستها کمک کند و از بروز عوارض آن جلوگیری نماید.
بیماری التهابی لگن
یکی از عفونتهایی است که اندامهای تناسلی زنان را درگیر میکند که معمولاً در اثر باکتریهای مقاربتی ایجاد میشود. رابطه جنسی ایمن، انجام غربالگریهای منظم و پیگیری بهموقع درمان میتوانند از بروز آنها پیشگیری کنند.
سایر بیماریهای زنان:
عفونتهای واژن
عفونتهای مخمری یا واژینوز باکتریایی میتوانند باعث ناراحتی و خروج ترشحات غیرطبیعی از واژن شوند. رعایت بهداشت، پوشیدن لباس زیر راحت و دوشگرفتن منظم در پیشگیری از بروز این عفونتها بسیار کمککننده هستند.
عفونتهای مقاربتی
بیماریهای مقاربتی مانند کلامیدیا، سوزاک و سیفلیس از طریق تماس جنسی منتقل میشوند. رابطه جنسی ایمن، انجام غربالگریهای منظم و صحبت دربارۀ سلامت جنسی با همسر در پیشگیری از عفونتهای مقاربتی تأثیرگذار است.
کمخونی
کمخونی نیز از دیگر بیماریهای زنان است که با کمبود گلبولهای قرمز یا هموگلوبین شناخته میشود. مصرف غذاهای غنی از آهن و مکملها و انجام منظم آزمایش خون میتواند در پیشگیری و مدیریت کمخونی، مؤثر واقع شود.
افسردگی و اضطراب
اختلالاتی مانند افسردگی و اضطراب میتوانند بر زنان جوان تأثیر بگذارند. کمکگرفتن از متخصصان، تمرینهای خودمراقبتی مثل تمرینات کاهش استرس، یوگای تنفسی، ورزش، داشتن یک شبکه پشتیبانی و… برای مدیریت این شرایط، بسیار حائز اهمیت هستند.
سرطان تخمدان
سرطان تخمدان به دلیل ماهیت بدون علامت در مراحل اولیه اغلب بهعنوان «قاتل خاموش» شناخته میشود. آگاهی از علائمی مانند نفخ، درد لگن و تغییرات در عادات روده، معاینات منظم و دورهای نزد متخصص زنان یا ماما برای تشخیص زودهنگام این بیماری، بسیار کمککننده تلقی میشوند.
واژینیسموس
وضعیتی است که در آن ماهیچههای واژن به طور غیرارادی منقبض میشوند و رابطه جنسی را دردناک یا غیرممکن میسازند. پیگیری درمان، تکنیکهای آرامسازی و حساسیتزدایی تدریجی واژن میتوانند در مدیریت واژینیسموس مؤثر باشند.
فیستولهای واژن
منافذ غیرطبیعی بین واژن و سایر اندامها هستند که منجر به بیاختیاری ادرار یا مدفوع میشوند. درمان پزشکی، بهبود تغذیه و رعایت بهداشت در کنترل فیستول واژن تأثیرگذار هستند.
بسیاری از علائم بانوان در خصوص بیماریهای شایع میتوانند گمراهکننده باشد یا سبب نگرانیهای بیمورد شوند. به همین منظور برای شناخت و آگاهی بیشتر و پیگیری درمان بیماریهای شایع در زنان، ویدئو بوکی با همین عنوان در وبسایت بهداشت تیوی، تهیه و عرضه شده است. در صورت تمایل میتوانید با مراجعه به این پلتفرم ویدئویی، بخش کتابهای صورتی – تصویری (ویدئو بوک)، این ویدئو بوک را همزمان تماشا کنید و به آن گوش دهید.