کودک

چگونه اتیسم را بهتر تشخیص دهیم؟

آگاهی دربارۀ اختلال اتیسم در کودکان و نوجوانان

اتیسم یا طیف اتیسم (ASD)، نوعی اختلال عصبی – رشدی است که در اثر اختلال رشد مغز در دوران نوزادی بروز پیدا می‌کند. در واقع، رشد مغز کودکان اتیسم در مقایسۀ با کودکان عادی متفاوت است. مغز خردسالان دائما درحال‌رشد است. هر زمان کودک کاری می‌کند یا به چیزی واکنش نشان می‌­دهد، اتصالات مغزی قوی­‌تر می­‌شوند.

اتصالاتی که تقویت نشده­‌اند، در طول زمان از بین می­‌روند؛ چون مغز به آن‌­ها نیازی ندارد. درحقیقت، با این کار برای اتصالات مهم فضا ایجاد می­‌کند – اتصالات مهمی که برای انجام فعالیت‌­های روزمره مانند راه‌رفتن، حرف‌زدن و درک احساسات ضروری هستند. در مغز کودکان اتیسم، تعداد سلول­‌ها بیشتر از مقدار لازم است و اتصالات ضعیفی بین سلول‌­ها وجود دارد.

همچنین، ظاهراً در کودکان اتیسم، اتصالات مغزی به ندرت از بین می­‌روند. به‌این‌ترتیب، ممکن است اطلاعات از بین بروند یا به اتصالات نادرستی فرستاده شوند. ازاین­‌رو، رشد سریع‌­تر مغز کودکان اتیسم احتمالاً از همین فرایند ازبین‌نرفتن اتصالات مغزی نشات می­‌گیرد.

هنوز مشخص نشده است که چه عاملی باعث بروز این تفاوت در رشد مغز می­‌شود.

اتیسم و افراد اتیسم

به‌طورکلی، کودکان و نوجوانان اتیسم با سه مشکل اصلی روبرو هستند:

دشواری در تعامل و برقراری ارتباط با دیگران

فرد اتیسم:

  • برای جلب‌توجه دیگران از برقراری تماس چشمی خودداری می­‌کند.
  • برای برقراری ارتباط با دیگران از کلمات یا ایما‌‌و‌اشاره استفاده نمی‌­کند.
  • در استفاده از زبان دچار مشکل می­‌شود و جملات و عبارات دیگران را عیناً بیان می­‌کند.

علایق محدود

مثلا ممکن است فقط چوب خشک جمع کند یا فقط با ماشین‌ بازی کند.

رفتارهای تکراری

فرد اتیسم:

  • صداهای تکراری مانند غان‌وغون، صاف‌کردن گلو یا صدای خرناس‌کشیدن از خود در می­‌آورد.
  • حرکات تکراری مانند تکان‌دادن بدن و بالا و پایین کردن دست­ها را انجام می­‌دهد.
  • کارهایی مثل روشن یا خاموش‌کردن پریز برق را پشت‌‌‌‌سرهم تکرار می­‌کند.

خصوصیات دیگر فرد اتیسم

در کودک یا نوجوان اتیسم، معمولاً آستانۀ هریک از حواس بینایی، چشایی، شنوایی و لامسه، بالا (با حساسیت زیاد) یا پایین (حساسیت کم) است. مثلاً:

  • برخی از صداها به‌راحتی موجب پریشانی یا رنجش او می­‌شوند.
  • فقط غذاهایی را می­خورد که ترکیبات خاصی دارند.
  • به وسایلی مانند ماشین لباسشویی که لرزش دارند، علاقه نشان می­‌دهد.
  • به‌خاطر حساسیت به نور، انگشتانش را جلوی چشمانش می­‌گیرد.

دلیل بروز این مشکلات در افراد اتیسم، رشد متفاوت مغز آن­‌ها نسبت به مغز افراد دیگر است.

علائم اتیسم

علائم اولیۀ اتیسم معمولا قبل از 2 سالگی ظاهر می­‌شوند.

در اولین سال تولد کودک، علائم اتیسم به‌صورت بروز تفاوت­‌هایی در رشد اجتماعی و ارتباطی او نمایان می­‌شوند. این علائم عبارت‌اند از:

  • کودک در پاسخ به دیگران، لبخند نمی­‌زند.
  • ارتباط چشمی برقرار نمی­‌کند.
  • از ایماواشاره استفاده نمی­‌کند.

نشانه­‌های اتیسم در سنین نوپایی آشکارتر می‌شوند؛ چون انتظار می‌رود کودک حرف‌زدن و بازی‌کردن با دیگران را شروع کند؛ بنابراین ممکن است نشانه‌های زیر را در کودک مشاهده کنید:

  • کودک تمایل ندارد با بچه­‌های دیگر بازی کند.
  •  هر چیزی که می­‌شنود، تکرار می­‌کند.
  • هنگام حرف‌زدن، تن صدای او غیرعادی است.

این علائم اولیه در برخی از کودکان، بسیار زیاد و در بعضی دیگر، بسیار کم است. تعداد این نشانه­‌ها نیز بر اساس سن و میزان تأثیرگذاری اتیسم بر زندگی روزمرۀ کودک، متفاوت است.

علائم اتیسم در بچه­‌های بزرگ‌تر و نوجوانان ممکن است زمانی نمایان شوند که در برقراری روابط اجتماعی جدید در محیط مدرسه به مشکل بربخورند – مواردی مانند درک و پیروی از دستورات، دوست­یابی و داشتن علایقی متناسب با سن خود.

چگونگی تشخیص اتیسم

اختلال اتیسم از سنین 12-18 ماهگی قابل‌تشخیص است، اما علائم آن معمولاً از حدود سن 2 سالگی آشکار می­‌شوند.

برای تشخیص این اختلال معمولا باید چند متخصص وضعیت کودک را بررسی کنند که این کار ارزیابی چندجانبه نام دارد.

گروه تشخیص معمولاً از یک پزشک متخصص اطفال، روان‌شناس، گفتار درمانگر و گاهی روانپزشک تشکیل شده است. گاهی کارشناسی دیگر مانند کار درمانگر نیز در این گروه حضور دارد.

این متخصصان ممکن است هم‌زمان با هم و در یک مکان، وضعیت کودک را ارزیابی کنند و یا ممکن است هریک از آن­‌ها به‌صورت جداگانه در یک بازۀ زمانی و در مکان‌­های مختلف، آزمایش­‌هایی روی کودک انجام دهند. اگر متخصصان، ارزیابی­‌ها را به‌صورت انفرادی انجام دهند، در نهایت برای رسیدن به پاسخ نهایی، دربارۀ نتایج مشاهدات خود با هم بحث خواهند کرد.

تشخیص اتیسم فقط از طریق انجام یک آزمایش امکان­‌پذیر نیست. بلکه، موارد زیر نیز در نظر گرفته می‌­شوند:

  • تماشای نحوۀ بازی و تعامل کودک با دیگران که نمایانگر وضعیت رشد فعلی او است.
  • بررسی سابقۀ رشد کودک که نمایانگر وضعیت رشد او در گذشته است.
  • پرسیدن سؤالاتی از والدین کودک

به‌این‌ترتیب، متخصصان باتوجه‌‌به علائم و نشانه­‌ها و یافته­‌های حاصل از ارزیابی­‌ها، نظر قطعی خود را دربارۀ وجود اختلال طیف اوتیسم اعلام می­‌کنند که در این میان، اگر کودک اتیسم داشته باشد، میزان کمک به کودک که از «نیازمند به کمک» تا «نیازمند به کمک بسیار» است، در پروندۀ او قید خواهد شد. این مقادیر نشان می­‌دهند که کودک برای یادگیری مهارت­‌های اجتماعی – ارتباطی و بهبود رفتارهای محدود، تکراری و یا حسی، چقدر به کمک نیاز دارد.

متخصصان سلامت، مهارت­‌های زبانی و شناختی کودک را هم ارزیابی می‌­کنند.

کودکانی که فقط در برقراری ارتباطات اجتماعی مشکل دارند، ممکن است به‌جای اختلال طیف اتیسم، دچار اختلال ارتباط اجتماعی باشند.

نگران رشد فرزندتان هستید؟

اقدامات زیر را انجام دهید:

اگر میزان رشد فرزندتان غیرطبیعی است، با پزشک خانوادگی، پرستار یا پزشک عمومی مشورت کنید. اولین گام برای کمک به فرزندتان این است که برای انجام ارزیابی­‌های لازم برای تشخیص اتیسم، او را نزد متخصص ببرید تا از خدمات و برنامه­‌هایی متناسب با نیازهای فرزندتان بهره­‌مند شوید.

همچنین باید هرچه سریع‌تر با متخصصان مشورت کنید. درمان­‌ها و کمک­‌های زودهنگام بهترین راه برای بهبود رشد کودکان اتیسم است؛ چراکه از این طریق مهارت­‌های لازم برای انجام فعالیت­‌های روزمره را می­‌آموزند. گاهی کودکانی که مداخلات زودهنگام دریافت می­‌کنند، وقتی بزرگ­تر می­‌شوند، کمتر به حمایت دیگران احتیاج دارند و یا اصلاً به کمک نیاز پیدا نمی‌­کنند.

گردآورنده
ملیحه ملایی، سردبیر و سرپرست تیم مترجمان
مشاهده بیشتر

مدیریت

بهداشت تی‌وی حامی سلامت خانواده

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/magbehda/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/magbehda/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/magbehda/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107