کودکنوجوان

درباره ویتامین D چه می‌دانید؟

میزان مصرف و کمبود ویتامین D در کودکان

چه افرادی باید ویتامین D مصرف کنند؟

کودکان برای رشد و تکامل استخوان‌ها به ویتامین D نیاز دارند. این ویتامین به جنین نیز باید برسد. ویتامین D به جذب کلسیم کمک می‌کند.

کمبود شدید ویتامین D در کودکان می‌تواند به نرمی‌استخوان (راشیتیسم)، تأخیر در رشد حرکتی، ضعف عضلانی، درد و شکستگی، منجر شود.

کمبود این ویتامین در بزرگسالان با خطر ابتلا به پوکی‌استخوان، برخی سرطان‌ها، بیماری‌های قلبی و دیابت همراه است.

اگر مادر در دوران بارداری به اندازۀ کافی ویتامین D مصرف نکند، امکان دارد فرزندش چند سال بعد دچار نرمی‌استخوان شود. در این شرایط، اگر کودک بعد از تولد ویتامین D کافی دریافت کند، احتمال ابتلا به این بیماری کاهش می‌یابد.

ویتامین D و نور خورشید

بدن کودکان برای تولید ویتامین D به نور خورشید نیاز دارد که ۸۰ درصد از این ویتامین را به همین طریق دریافت می‌کند.

دانشمندان دقیقاً نمی‌دانند که کودکان برای جذب کافی ویتامین D، به چقدر نور خورشید نیاز دارند، اما قطعاً این مقدار به محل زندگی آن‌ها بستگی دارد.

این مسئله تا حدی هم به رنگ پوست افراد ارتباط دارد. اشخاصی که به طور طبیعی پوستی بسیار تیره دارند، باید 3-6 مرتبه بیشتر از افراد سفیدپوست، آفتاب بگیرند.

بدن کودکان برای تولید ویتامین D به چقدر آفتاب نیاز دارد؟

مراقب نور خورشید باشید!

در هر شهر یا کشوری که زندگی می‌کنید، باید مراقب باشید که فرزندتان چقدر آفتاب می‌گیرد. قرارگیری طولانی‌مدت در معرض نور خورشید می‌تواند باعث آفتاب‌سوختگی، آسیب‌های پوستی و حتی سرطان شود. به همین دلیل باید در برابر نور خورشید از پوستتان محافظت کنید.

در فصل تابستان، به‌خصوص بین ساعت ۱۰ صبح تا ۴ بعدازظهر، حتماً از کرم ضدآفتاب، کلاه و عینک‌آفتابی استفاده کنید، لباس‌های آستین‌بلند و شلوار بپوشید تا نور آفتاب کمتر با پوستتان برخورد کند و بیشتر در سایه بمانید.

مواد غذایی

بیشتر کودکان ویتامین D موردنیاز بدن خود را فقط از غذاها دریافت نمی‌کنند. اما ویتامین D مواد غذایی را می‌توان به ویتامین D دریافتی از نور خورشید اضافه کرد.

برخی از مواد غذایی که به طور طبیعی ویتامین D دارند: ماهی‌های چرب (ماهی سالمون (آزاد)، شاه‌ماهی، ماهی خال‌مخالی و ساردین)، جگر، قارچ و زردۀ تخم‌مرغ.

ویتامین D به بعضی از مواد غذایی افزوده می‌شود: محصولات لبنی کم‌چرب، غلات صبحانه و مارگارین. تمام شیرخشک‌ها نیز حاوی این ویتامین هستند.

ورزش‌کردن باعث تولید ویتامین D در بدن می‌شود. پس با انجام ورزش روزانه بیرون از منزل، هم تحرک و فعالیت بدنی خواهید داشت و هم ویتامین لازم را از نور خورشید دریافت خواهید کرد.

کمبود ویتامین D

مسائل زیر در کمبود ویتامین D بدن نقش دارند:

  • بیرون از منزل، کل بدنتان را می‌پوشانید.
  • بیشتر در منزل هستید و خیلی کم یا اصلاً در معرض نور آفتاب قرار نمی‌گیرید.
  • بیماری‌هایی دارید که بر نحوۀ جذب ویتامین D بدن تأثیر می‌گذارند – مثل بیماری‌های کبد، بیماری‌های کلیوی و عارضه‌هایی که باعث بروز اختلال در جذب مواد غذایی می‌شوند (مانند بیماری سلیاک یا فیبروز کیستیک).
  • مصرف داروهایی که بر جذب این ویتامین تأثیر می‌گذارند.
  • پوستتان تیره است.
  • (در خصوص کودک) به مدت طولانی از شیر مادری تغذیه کرده که کمبود ویتامین D داشته است.

رفع کمبود این ویتامین

اگر نمی‌دانید که سطح ویتامین D خودتان یا فرزندتان کافی است یا خیر و یا اگر باردار هستید، بهتر است برای اطمینان خاطر آزمایش خون بدهید.

درصورتی‌که کمبود ویتامین شدید نباشد، احتمالاً پزشک به شما توصیه می‌کند که کمی بیشتر آفتاب بگیرید.

اما اگر کمبود ویتامین D شدید باشد، پزشک، آفتاب‌گرفتن بیشتر و مصرف مکمل آن را تجویز خواهد کرد.

چنان چه نمی‌توانید آفتاب بگیرید، مصرف بیشتر مکمل‌های ویتامین D، بهترین کاری است که می‌توانید انجام دهید. می‌توانید مکمل را فقط در یک دوز بالا یا به مدت چند هفته یا چند ماه مصرف کنید.

برای آگاهی از نحوۀ مصرف مکمل‌های ویتامین می‌توانید از متخصص تغذیه کمک بگیرید.

هرگز نباید برای بالارفتن سطح ویتامین D بدن یا جبران کمبود آن از سولاریم یا همان تخت برنزه کننده استفاده کنید. استفاده از سولاریم در خیلی از کشورها ممنوع است چون می‌تواند باعث سرطان پوست شود.

مصرف ویتامین D در دوران بارداری و شیردهی

ذخایر ویتامین D در دوران جنینی افزایش و بعد از تولد کاهش می‌یابد تا زمانی که کودک این ویتامین را از طریق نور خورشید و غذاها دریافت کند.

کودکان شیرخوار، ویتامین D چندانی از شیر مادر دریافت می‌کنند؛ چون حاوی مقدار کمی از این ویتامین است. اگر مادر کمبود ویتامین D داشته باشد، کودک هم این ویتامین را به اندازۀ کافی دریافت نخواهد کرد.

توصیه می‌شود کودکان شیرخواری که حداقل یکی از عوامل خطر کمبود ویتامین D را دارند، مانند پوست تیره، روزانه، یک مکمل ۴۰۰ IU (واحد) یا ۱۰ mcg مصرف کنند. اگر فکر می‌کنید فرزندتان در معرض کمبود ویتامین D قرار دارد، حتماً با پزشک خود در میان بگذارید.

شیرخشک حاوی مقداری زیادی ویتامین D است، پس کودکان شیرخواری که شیرخشک می‌خورند، به مصرف مکمل آن نیازی ندارند.

همراهان گرامی، 

کمبود ویتامین D یکی از علل شایع پوکی استخوان است. ما در وب‌سایت بهداشت تی‌وی، در دوره‎‌ای مفید و کاربردی با عنوان پوکی استخوان، بیماری خاموش، به بررسی عوامل شایع و تاثیرگذار در بروز پوکی استخوان پرداخته‌ایم. می‌توانید به مراجعه به این پلتفرم، این فیلم آموزشی را تماشا نمایید.

مشاهده بیشتر

تیم تحریریه

بهداشت تی‌وی حامی سلامت جامعه

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/magbehda/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/magbehda/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/magbehda/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107