۷ توصیه مهم برای زایمان طبیعی آسان
برای زایمان طبیعی راحتتر، این نکات را مدنظر داشته باشید!
هیچ واژهای برای توصیف احساس شگفتانگیز مادر شدن، وجود ندارد. لذتی وصفناشدنی که البته با مرارتها و دشواریهای بسیاری همراه است.
حتماً وقتی متوجه میشوید باردار هستید، با خودتان میگویید که ایکاش بارداری بدون عارضه و زایمان طبیعی آسان و خوشایندی را تجربه کنید.
زایمان، لذتبخشترین و درعینحال، دردناکترین تجربۀ مادر شدن است.
زایمان طبیعی یا همان «زایمان واژینال»، اصطلاحی رایج است که تمام خانمها با آن آشنا هستند. این اصطلاحات زمانی به کار میروند که مادر، نوزاد خود را از طریق کانال زایمان به دنیا میآورد. زایمان طبیعی، فرایندی است که بدون نیاز به دارو و جراحی صورت میگیرد.
زایمان طبیعی، گاهی به دلیل عدم آگاهی، کمی خطرناک میشود. در مناطق محروم که مردم آگاهی چندانی ندارند، ممکن است خانمهای باردار در صورت عدم دریافت کمک کافی و مناسب، جان خود را هنگام زایمان از دست بدهند. اما زایمان طبیعی زیر نظر پزشک متخصص، انتخابی بسیار عالی تلقی میشود.
متخصص زنان و زایمان بر این باورند که تمام خانمها باید تلاش کنند تا زایمان طبیعی داشته باشند چراکه برای هر دو، مادر و کودک، بهترین انتخاب است. اما اگر زایمان طبیعی برای مادر دشوار باشد، قطعاً سزارین گزینه بهتری خواهد بود.
توصیههایی برای زایمان طبیعی راحت
اگر قصد دارید زایمان طبیعی داشته باشید، حتماً نکات زیر را در نظر بگیرید:
۱. استرس خود را کاهش دهید.
استرس مادر، خطر زایمان زودرس و همچنین تولد نوزاد کموزن را افزایش میدهد. این مشکلات بهشدت بر سلامت نوزاد تأثیر میگذارند و حتی میتوانند موجب مرگ او شوند.
کنترل استرس در دوران بارداری برای حفظ سلامت خودتان و کودکتان مفید است و در تجربۀ زایمان خوشایند به شما کمک خواهد کرد. برای کنترل استرس در مدت زمانی کوتاه، میتوانید تکنیک تنفس صحیح را امتحان کنید. مدیتیشن یا یوگای صبحگاهی نیز راهکاری دیگر برای مبارزه با استرس است.
همچنین، بسیار مهم است که از قراگیری در موقعیتهای ناخوشایند اجتناب کنید. چون حضور در این شرایط، تأثیر منفی بر رشد جنین میگذارد. مثلاً میتوانید از همراهی خواهر یا برادرتان و خصوصاً همسرتان بهرهمند شوید تا افکار و موقعیتهای منفی را از خود دور کنید.
دقت داشته باشید که مقابله با استرس به روش نادرست، نهتنها منفعتی برایتان ندارد. بلکه استرستان را افزایش میدهد. همچنین، نباید استرس خود را حتی برای چند ساعت سرکوب کنید. بلکه، برای دریافت نتایج مؤثر، باید آن را به روشی درست کنترل نمایید.
۲. تغذیۀ سالم داشته باشید.
زایمان طبیعی فقط با وجود سلامتی شما امکانپذیر خواهد بود. سلامت جسمانی نیز با مصرف غذاهای سالم و سرشار از ویتامینها و مواد معدنی حاصل میشود؛ بنابراین، مصرف غذاها و نوشیدنیهای سالم باید اولویت اصلیتان باشد.
برنامۀ غذایی مناسب برای دوران بارداری را میتوانید از کارشناس تغذیه یا متخصص زنان و زایمان دریافت کنید. درهرحال، باید رژیم غذایی سرشار از لبنیات، حبوبات و میوهها داشته باشید. این مواد غذایی حاوی ویتامینها و مواد معدنی ضروری هستند که به رشد سالم جنین کمک میکنند.
مواد غذایی حاوی آنتیاکسیدان نیز برایتان مفید هستند. آنتیاکسیدان، مادهای است که از حملۀ ویروسها و باکتریها جلوگیری میکند. سبزیجات برگ سبز نیز حاوی مقادیر بالایی آنتیاکسیدان هستند.
بعلاوه، مصرف مواد غذایی مانند مرکبات، پاپایا، گوشت گاو و اسفناج نیز در دوران بارداری ضروری است. تمام این مواد منابعی غنی از آهن و ویتامین C هستند. ضمن اینکه، پیروی از رژیم غذایی مناسب و متعادل و دریافت مواد معدنی و ویتامینها نهتنها برای حفظ سلامت مادر ضروری هستند، بلکه به رشد سالم جنین نیز کمک میکنند.
۳. به خودتان باور داشته باشید.
احتمالاً میدانید که آناتومی بدن زنان برای زایمان طبیعی طراحی شده است؛ بنابراین، باید به غرایز خود اعتماد کنید. مثلاً برای اینکه زایمانی آسان داشته باشید، میتوانید ورزش کنید.
همچنین، باید یاد بگیرید که در طول زایمان تمرکز خود را حفظ نمایید. در گذشته، زنان با کمک اعضای خانوادۀ خود در منزل زایمان میکردند. در واقع، برای پیشگیری از عوارض زایمان، اقدامات مختلفی را یاد میگرفتند.
حال باید بدانید که اگر میخواهید زایمان طبیعی داشته باشید، باید به خودتان اعتماد کنید و بر این باور غلبه نمایید که نمیتوانید زایمان طبیعی داشته باشید.
۴. خواب کافی داشته باشید.
خواب کافی در دوران بارداری، از اهمیت بسیاری برخوردار است. در غیر این صورت، عوارض ناخوشایندی از جمله خستگی مفرط را تجربه خواهید کرد.
نتایج برخی از تحقیقات نشان میدهند که اختلالات خواب در خانمهای باردار میتوانند بر بارداری تأثیر منفی بگذارند. در واقع، هدف اصلی خوابیدن به اندازۀ کافی این است که بدنتان بهخوبی استراحت کند.
یک ساعت قبل از خواب از تلفن همراه، تلویزیون یا لپتاپ استفاده نکنید چون ممکن است خوابتان را مختل کند. بهجای آن بهتر است قبل از خواب، کتاب یا مجله بخوانید تا خواب بهتری داشته باشید.
۵. آب کافی بنوشید.
بیشک تمام افراد باید آب فراوانی بنوشند، اما این مسئله برای خانمهای باردار از اهمیت بیشتری برخوردار است تا از بروز بسیاری از بیماریها جلوگیری شود.
نوشیدن آب کافی خطر ابتلا به عفونتهای ادراری را کاهش میدهد که خانمهای باردار بیشتر در معرض ابتلا به آن قرار دارند. بعلاوه، در پیشگیری از ورم بارداری (اِدم/ Edema) مؤثر است.
همچنین، به یاد داشته باشید که میتوانید آبمیوهها را جایگزین آب کنید. البته بهتر است با کسب اجازه از پزشکتان، آنها را مصرف کنید تا بهترین جایگزینها را به شما معرفی نماید.
۶. مراقب وزنتان باشید.
برای پیشگیری از بروز عوارض بارداری، باید مراقب اضافهوزنتان باشید. دقت کنید که نهتنها اضافهوزن، بلکه کاهش وزن نیز توصیه نمیشود. بلکه فقط باید بر حفظ وزن سالم تمرکز داشته باشید.
وزن بالا ممکن است در حین زایمان، مشکلات جدی برایتان ایجاد کند و حتی مجبور به زایمان سزارین شوید. به جز اینکه، وزن بالا میتواند نظارت را در حین زایمان دشوار سازد.
۷. با پزشکتان مشورت کنید.
اگر تمایل دارید زایمان طبیعی داشته باشید، حتماً به پزشکتان اطلاع دهید. خودتان و پزشکتان باید در این زمینه اتفاقنظر داشته باشید تا دربارۀ راهکارهای آسان و مؤثر برای افزایش شانس زایمان طبیعی، اطلاعات بیشتری به دست آورید.
در آخر، باید بگوییم که زایمان طبیعی از بروز خطرات بسیاری از جمله بیماریها و عوارض زایمان و اثرات منفی آن بر نوزاد جلوگیری میکند. ازاینرو، با رعایت برخی نکات میتوانید شانس زایمان طبیعی را به میزان چشمگیری افزایش دهید. همچنین، میتوانید فیلم آموزشی آشنایی با مراحل لیبر و فرایند زایمان را در وبسایت بهداشت تیوی تماشا نمایید.