
توصیههایی برای کنترل عوارض بارداری در محل کار
اگر در دوران بارداری، حالت تهوع صبحگاهی و احساس خستگی دارید، کار کردن بهخصوص در ماههای اول ممکن است بسیار آزاردهنده و دشوار باشد. برای کنترل عوارض بارداری، انجام کارهای زیر بسیار مؤثر است:
- غذاها و میانوعدههای سالم را به مقدار کم و در فواصل منظم مصرف کنید.
- آب زیادی بنوشید.
- تا جایی که میتوانید استراحت کنید.
برای مراقبت بهتر از خودتان میتوانید تغییراتی در محل کار یا خانه ایجاد کنید:
در محل کار
- در صورت امکان، در فواصل منظم حتی برای چند دقیقه استراحت کنید.
- کفش و لباس راحت بپوشید. بعضی از زنان برای رفع خستگی پاهای خود، ساقبند یا جوراب ساقبلند و تنگ میپوشند.
- برای افزایش انرژی خود، روزانه ۵ دقیقه تمرینات ذهنآگاهی یا تمرینات تنفسی انجام دهید.
- بههیچعنوان کل روز در حالت ایستاده نباشید. هر زمان میتوانید بنشینید تا درد کمر و پاهایتان تسکین یابند.
در خانه
- هر زمان میتوانید استراحت کنید و در صورت امکان شبها زود بخوابید.
- همواره خودتان را آرام (ریلکس) کنید. میتوانید قبل از خواب، دوش آب گرم بگیرید و کتابی خوب بخوانید.
- از خانواده و دوستان کمک بگیرید و حمایت آنها را بپذیرید. بهاینترتیب، فرصت بیشتری برای استراحت دارید.
- به طور منظم، تمرینات ورزشی با شدت کم تا متوسط انجام دهید تا وضعیت خوابتان بهبود یابد، انرژیتان بیشتر شود و کمر دردتان تسکین یابد.
- غذاهایتان را از قبل آماده و فریز کنید. بهاینترتیب، همیشه مجبور به آشپزی نیستید. این ایده برای زمانی که خیلی خسته هستید، بسیار مناسب است.
عوارض بارداری در بسیاری از زنان، در سه ماه دوم بارداری از بین میروند. ممکن است کمتر از قبل حالت تهوع صبحگاهی داشته باشید و خلقوخو و انرژی شما به حالت قبل بازگردد.
** دربارۀ راههای کنترل عوارض بارداری و مصرف هرگونه داروی جدید با پزشک یا ماما مشورت کنید.
نکاتی پیرامون کار کردن در دوران بارداری
برای اینکه از کار کردن دوران بارداری، تجربهای خوب و مثبت داشته باشید، رعایت نکات زیر به شما کمک خواهد کرد:
- مسائلی که شرایط کاری را برایتان آسانتر میسازند، مدنظر داشته باشید: مانند رفتوآمد به محل کار در زمانی به جز ساعت اوج رفتوآمد، داشتن فضایی موقتی برای پارککردن ماشین و یا دورکاری.
- میتوانید مسئولیت هماهنگی قرار ملاقاتها و جلسات را به عهده بگیرید و یا میتوانید تماسهای برگزاری کنفرانس را پاسخ دهید.
- اگر کارمند قراردادی هستید، ساعت کاری مناسب خودتان را به مدیرتان اطلاع دهید. مثلاً اگر بهخاطر حالت تهوع صبحگاهی، بازده کاری شما بعد از ساعت ۱۱ صبح بیشتر است، از مدیرتان درخواست کنید تا ساعت کاری شما را از ساعت ۱۱ به بعد تنظیم کند.
هماهنگی کارها در محل کار
- باتوجهبه شغلی که دارید، شاید نیاز باشد تا به همکاران، هماتاقیها و/ یا مشتریان اطلاع دهید که ممکن است وظایف شما در محل کار تغییر کنند.
- بهتر است قبل از رفتن به مرخصی، دربارۀ کارهایی که باید به دیگران تحویل دهید، برای سایر همکاران یادداشت بگذارید. برنامهریزی زمانی و یادداشتبرداری به شما کمک میکنند تا کارها را مدیریت نمایید و قبل از مرخصی، استرس نگیرید.
- درصورتیکه کارها طبق برنامه پیش نرفت و یا احساس سردرگمی و درماندگی به شما دست داد، دربارۀ راههای کمکردن فشار کاری با مدیرتان صحبت کنید.
مراجعۀ حضوری به مطب پزشک
- در صورت امکان، برای معاینات دوران بارداری، زمان مراجعات حضوری به مطب پزشک را از قبل هماهنگ کنید.
- اطلاعاتی دربارۀ مراکز بهداشتی و کلینیکهای محلی به دست آورید که در ساعات مدنظرتان مثل خارج از ساعات اداری، خدمات ارائه میدهند.
- اگر کارمند قراردادی یا شیفتی هستید، میتوانید در تعطیلات رسمی کار کنید تا جبران روزهایی شود که بهخاطر مراجعه به مطب پزشک مرخصی گرفتید. دستمزد کار کردن در تعطیلات رسمی اغلب بیشتر از روزهای عادی است.
- از اینکه برای مراجعه به مطب پزشک یا بهخاطر بیماری باید مرخصی بگیرید، احساس شرمساری نداشته باشید. این مرخصی حق شما است.
برنامهریزی برای بازگشت به محل کار
بسیاری از خانمهای کارمند اظهار پشیمانی میکنند که چرا قبل از رفتن به مرخصی بارداری، کارهای خود را هماهنگ نکردند. اگر قبل از مرخصی، کارهایتان را هماهنگ کنید، برای بازگشت به کار استرس کمتری خواهید داشت.
توصیه میکنیم از قبل برای کارهایتان برنامهریزی کنید، اما بهخاطر بسپارید که ایدهها و برنامههای شما ممکن است بعد از تولد نوزاد تغییر کنند. شاید نیاز باشد تا بیشتر از زمانی که از قبل در نظر گرفتهاید، در منزل استراحت کنید یا زودتر از برنامۀ قبلی به محل کار بازگردید. قوانینی دراینخصوص وضع شده است، پس میتوانید دربارۀ این موضوع با مدیرتان صحبت کنید. باید زمان بگذارید و فکر کنید و با دیگران نیز صحبت و گفتوگویی داشته باشید.
برای بازگشت به کار بعد از مرخصی زایمان، مسائل زیر را در نظر بگیرید:
ملاحظات کاری و خانوادگی
- پیرامون موضوعاتی مانند اهداف شغلی، برنامههای خانوادگی و ایجاد تعادل بین کار و زندگی فکر کنید. این کار موجب میشود تا راحتتر بتوانید به محل کارتان بازگردید.
- دربارۀ زمان بازگشت به محل کار و اهمیت آن با همسرتان حرف بزنید.
- به همسرتان بگویید که بعد از تولد نوزاد چه روزهایی را میتواند مرخصی بگیرد؛ دربارۀ مراقبت مشترک از نوزاد بعد از اینکه همسرتان از محل کار به خانه بازمیگردد، گفتوگویی داشته باشید.
- یک گروه حمایت از خانواده تشکیل دهید و اعضای خانواده، دوستان و سایرین را در این گروه عضو کنید.
موضوعات مهم
- وضعیت مالی خود را بررسی کنید. مثلاً اگر برای مدتی حقوقی دریافت نکنید، برای چه مدت پسانداز دارید؟ این کار به برنامهریزی مالی خانواده کمک میکند.
- اگر تصمیم دارید وقتیکه در خانه نیستید، مراقبت از فرزندتان را به دیگران بسپارید، دربارۀ راههای انجام این کار تحقیق کنید. باتوجهبه محل زندگی و نوع مراقبت از نوزاد، شاید نیاز باشد اسامی بعضی از افراد را در فهرست مراقبت از نوزاد قرار دهید. بعلاوه، میتوانید یک پرستار بچه استخدام کنید و یا از پدر و مادرتان بخواهید از نوزادتان مراقبت کنند.
- دربارۀ خدمات پشتیبانی از والدین و خانواده تحقیق کنید.
- برای انجام کارهای روزمره و هفتگی، روشهایی آسانتر را انتخاب کنید: مانند خرید مواد غذایی بهصورت آنلاین.
هماهنگیهای کاری
- برای آگاهی از حقوحقوق خود باید قرارداد کاریتان را بررسی کنید.
- دربارۀ راههای ارتباط با سایر کارمندان در دوران مرخصی با مدیرتان صحبت کنید. بسیاری از برنامههای غیررسمی و یا رویدادهای رسمیتر مانند مراجعه به سمینارهای کاری را باید با مدیران هماهنگ کرد. اگر از مرخصی بدون حقوق استفاده میکنید، میتوانید برای آشنایی با تغییرات صورتگرفته در محل کار یا هماهنگی مجدد با روال کار به مدت ۱۰ روز با همکاران در ارتباط باشید.
- دربارۀ اختیاراتی که برای بازگشت به محل کار پیش رو دارید، مانند تمهیدات یا قوانین کاری جدید و تغییرپذیر از قبیل کار نیمهوقت با کارفرمای خود صحبت کنید. کارفرما باید دربارۀ این مسائل بهخوبی فکر و تصمیمگیری کند.
- برای شیردهی به نوزاد در محل کار با مدیرتان حرف بزنید؛ مکان شیردادن به نوزاد، دوشیدن شیر مادر و/ یا نگهداشتن شیر مادر در یخچال و ساعاتی که میتوانید برای شیردهی به نوزاد اتاقتان را ترک کنید، مسائلی هستند که باید آنها را در نظر بگیرید.
- در دورۀ آمادگی و برنامهریزی برای زایمان نیز، نکات مفیدی به شما ارائه دادهایم تا بتوانید چالشهای دوران بارداری و فرایند زایمان را بهخوبی پشت سر بگذارید.