
واکنش شدید مردان در دوران بارداری همسرشان
بعضی از مردان ممکن است در دوران بارداری همسرشان، احساساتی مانند استرس، نگرانی، فشار، عصبانیت، ناامیدی و پریشانی را تجربه کنند؛ چراکه کارهایی مانند خرید وسایل نوزاد، تأمین هزینهها، کار بیرون و… را باید همزمان انجام دهند.
ممکن است برای مراقبت از نوزاد آماده نباشید و نگران ازدستدادن زمان باشید. حتی شاید نگران این مسئله باشید که همسرتان بعد از تولد بچه باید توجه و عشق خود را بین شما و فرزندتان تقسیم کند. در این دوران، بعضی از مردان واکنشهایی مانند خشم، ترس، تشویش و حتی افسردگی از خود نشان میدهند.
شاید دوران بارداری همسرتان اولینبار باشد که این احساسات شدید خصوصاً عصبانیت و خشونت را مشاهده کنید و یا ممکن است اتفاقات عادی مانند فشار کاری که معمولاً شما را آزرده نمیکنند، حالا باعث آشفتگی و ناراحتی شما شوند.
توجه داشته باشید که بروز احساساتی مانند خشم و ناامیدی در مردان در این دوران، امری طبیعی است. آنچه اهمیت دارد نحوۀ مدیریت و کنترل این احساسات است.
وقتیکه خشم به خشونت منجر شود
واکنشهای شدید بعضی از مردان به بارداری همسرشان ممکن است به خشونت ختم شوند.
در یک رابطۀ مشترک، گاهی بعضی از مردان خشونت خود را برای اولینبار در دوران بارداری همسرشان نشان میدهند و یا اگر قبلاً هم از خود خشونت نشان دادهاند، احتمالاً در این دوران نیز به رفتار خشونتآمیز خود ادامه میدهند.
زنانی که در روابط خود از سوی همسر مورد خشونت قرار میگیرند، خیلی مراقب رفتار خود هستند؛ چراکه دائماً میترسند مبادا از سوی همسرشان با خشونت رفتاری مواجه شوند و متاسفانه همین امر موجب میشود استرس و اضطراب در وجود آنها نهادینه شود. خشونت مردان در دوران بارداری، تهدیدی برای سلامت مادر و جنین است.
خشونت زمانی اتفاق میافتد که افراد از قدرت خود برای آسیب رساندن، کنترل یا زورگویی از دیگران استفاده کنند. این رفتار انواع مختلفی دارد: خشونت کلامی، عاطفی یا فیزیکی.
راهکارهایی برای کنترل خشم مردان
همۀ افراد گاهی عصبانی میشوند. اما بخشی از وظیفۀ پدری ایجاب میکند که بتوانید خشم خود را طوری کنترل کنید که به خانوادۀ خود آسیبی نزنید. میتوانید خشم خود را به روشهای مختلفی مانند دویدن، ورزشکردن، خوردن و یا ضربهزدن به یک کیسهبوکس خالی کنید. وقتیکه حالتان خوب است به اتفاقاتی فکر کنید که باعث عصبانیت شما میشوند؛ بهاینترتیب، راحتتر میتوانید خشم خود را کنترل کنید.
اگر نمیتوانید خشم خود را کنترل کنید و یا میترسید که مبادا خشمتان به خشونت منجر شود، هیچ اشکالی ندارد که از دیگران کمک بگیرید. در این صورت، اتفاقات خوبی در زندگیتان خواهد افتاد. مثلاً راحتتر میتوانید احساسات و حرفهای خود را بدون عصبانیت بیان کنید و اعتماد ازدسترفته را به رابطۀ خود با همسر، خانواده و دیگران بازگردانید.
اثرات عصبانیت و خشونت مردان در دوران بارداری
خشونت نیز مانند آسیبهای فیزیکی میتواند باعث بالارفتن میزان ترشح هورمونهای استرس (کورتیزول) در افرادی شود که در معرض خشونت قرار دارند. اگر زنی در دوران بارداری مورد خشونت قرار گیرد، هورمونهای استرس از طریق جفت به جنین منتقل میشوند. این هورمونها بر رشد جنین تأثیر مخرب میگذارند. خشونت در دوران بارداری میتواند به سقطجنین، خطر تولد نوزاد نارس و مرده منجر شود.
خشونت بعد از تولد نوزاد
پدر بودن همیشه هم کار آسانی نیست. باید یاد بگیرید که چگونه مراقب نوزاد باشید و نیازهای او را برآورده سازید. اما اگر اطلاعات کافی نداشته باشید، احساس ناامیدی یا عدم اعتمادبهنفس به شما دست میدهد. حتی شاید با فشار کاری، تنش در رابطه یا بیخوابی روبرو شوید. این رویدادهای استرسزا ممکن است منجر به بروز خشم و درنتیجه، خشونت شوند.
در این شرایط شاید نتوانید خشم خود را کنترل کنید و به همسر یا فرزندتان آسیب بزنید.
عضلات گردن نوزادان یا کودکان ضعیف و سرهای آنان بزرگ و سنگین است. اگر کودک را با خشونت تکان دهید، به او ضربه بزنید، لگد بزنید یا او را پرتاب کنید، ممکن است جان خود را از دست بدهد، فلج شود یا آسیب جدی ببیند. پس بهصورت جدیتر از گذشته سعی کنید مدیریت احساسات خود را به دست بگیرید.
توصیههای کاربردی برای مدیریت عواطف و کنترل خشم
اگر فکر میکنید نمیتوانید با این شرایط کنار بیایید و از همسرتان یا دیگران ناراحت، ناامید یا عصبانی هستید، کارهای زیر را انجام دهید:
- محل موردنظر را ترک کنید، بنابراین امنیت خودتان و دیگران حفظ خواهد شد. این کار به معنای فرار از شرایط، یا عدم مسئولیتپذیری نیست. به خودتان بگویید: «حالم خوب نیست و باید چند دقیقه برم بیرون تا آروم بشم.»
- قبل از بازگشت به خانه، هر کاری میتوانید برای آرامکردن خودتان انجام دهید. نفس عمیق بکشید یا کمی قدم بزنید؛ به خودتان بگویید: «این مشکل با عصبانیت حل نمیشه» یا «میتونم از پسش بربیام» و یا هر کار دیگری که فکر میکنید به آرامش شما کمک میکند، شما را از این وضعیت نجات خواهد داد.
- قبل از بازگشت به خانه، آرامش را در وجودتان حس کنید. اگر این علائم را دارید، یعنی آرام شدهاید: آهسته شدن ضربان قلب (که هنگام عصبانیت بسیار تند شده بود) و آرامشدن عضلات بدن و فک (که هنگام عصبانیت تنش داشتند یا فکهای خود را به هم فشار میدادید).
- پس از آنکه آرامش خود را به دست آوردید، به این فکر کنید که چرا از کوره در رفتید و دفعۀ بعد چگونه میتوانید خشم خود را کنترل کنید.
- توصیه میکنیم مشکلات و یا احساساتتان را به طور صمیمانه با همسرتان به اشتراک بگذارید و سعی کنید عواطف خود را بیان کنید. اگر نمیخواهید نگرانیهایتان را به دلواپسیهای همسرتان اضافه کنید، حتماً با یک دوست حرف بزنید یا از کمک یک متخصص و یا مشاور بهرهمند شوید. حتی نوشتن احساسات و مشکلاتتان کمک میکند شما به خودآگاهی و شناخت بهتری برسید و شرایط را تا حدی بهتر مدیریت کنید.
فراموش نکنید شما نه اولین پدر دنیا هستید، نه آخرین! اما میتوانید بهترین پدر و همسر دنیا باشید. سعی کنید با مدیریت صحیح عواطف و احساسات خود آرامش را برای خانوادۀ عزیزتان به ارمغان آورید و دوران خوش و خاطرهانگیزی برای خودتان و همسرتان رقم بزنید.