نقش بازی در رشد و تکامل، تقویت حواس و افزایش تمرکز شیرخواران
چرا کودکان باید بازی کنند؟

کودکان، یگانه و مینیاتوری از انسانیت و انعطافپذیریاند. آنها، تمایل ذاتی به رشد و بالندگی دارند و به شیوهای خلاقانه با جهان اطراف خود مواجه میشوند. بازی، تنها زبان طبیعی کودکان است و برای این که بهسلامت بزرگ شوند، یادگیری خواندن و نوشتن، کافی نیست. اما کودکان قطعاً باید بدانند که چگونه بازی کنند. بازی برای آنان صرفاً تفریح و سرگرمی پیشپاافتاده نیست، بلکه سرشار از معنا و مفهوم است. دغدغۀ شخصی کودکان تنها حیرت است و تماشا! حیرت از شناخت جهان هستی و آدمیان آن. کودکان تنها راهی که برای رویارویی با این جهان در مقابل خود دارند، خلق بازی است. بازی، همان پنجرۀ ارتباطی دنیای کودکانه با واقعیت بیرونی زندگی و تنها فرصت پرورش خلاقیت ناب در ذهن یک انسان خردسال و کوچک است.
بازیکردن، پاکترین و معنویترین تجربه در کل دوران کودکی بشر است. بهگونهای که یک تصویر پیشین و یا تقلیدی از زندگی آیندۀ کودک است و میتواند دغدغههای درونی او را آشکار نماید. بازی، تمام آن رضایت درونی لذت و آزادی است که یک کودک در زندگیاش تجربه میکند و از بودن خویش، احساس ارزشمندی به او دست میدهد. در واقع، بازی دریچهای برای ورود به دنیای عاطفی این مخلوقات پاک و معصوم است و ایجاد ارتباط قوی با رازهای ذهنی آنان، فقط از طریق بازی میسر میشود.
اگر بخواهیم به طور خلاصه اثرات بیشمار بازی در زندگی کودک را از یک کتاب علمی بیان کنیم، این نکات مهم را باید بهخاطر بسپاریم:
تقویت رشد شناختی و جسمانی کودک
بازی با تقویت مهارتهای حل مسئله، رشد زبان و آگاهی فضایی، به رشد شناختی در نوزادان و شیرخواران کمک میکند. همچنین، میتواند با تشویق به حرکت، هماهنگی و توسعۀ مهارتهای حرکتی، رشد جسمانی نوزادان را تسریع بخشد. ترغیب کودکان به تعامل با دیگران و توسعۀ مهارتهای ارتباطی نیز، دستاورد بازیکردن است که فرایند اجتماعی شدن شیرخواران را بهبود میبخشد.
بهبود رشد عاطفی و تحریک حواس شیرخوار
علاوه بر این، ترویج خلاقیت و تخیل، یکی دیگر از مزایای بازیکردن است که در بهبود رشد عاطفی کودک تأثیر به سزایی دارد. بازی با ایجاد بستری مثبت برای تخلیۀ انرژی و احساسات، در کاهش استرس، اضطراب و بهبود خلقوخوی کودک مؤثر است. همچنین، با ترویج کاوش حسی و آگاهی، به تحریک حواس شیرخوار کمک مینماید و میتواند با ارتقای اتکا به خود و مهارتهای تصمیمگیری، به تقویت استقلال کودک، کمک شایانی کند.
ترغیب کودک به کنجکاوی و اکتشاف
بازیکردن، شیرخوار را به کنجکاوی و اکتشاف وامیدارد که خود محرکی برای یادگیری او است. ازآنجاییکه کودک حین بازی، درگیر تکرار و یادآوری است، قدرت حافظۀ او نیز بهبود پیدا میکند. همچنین، ترویج تسلط بر مهارتها و تشویق ریسکپذیری که محصول بازیکردن است، اعتماد را در کودک افزایش میدهد.
رشد مهارتهای اجتماعی شیرخوار
از دیگر دستاوردهای بازی برای کودکان، ترویج تعامل با دیگران و توسعه مهارتهای همدلی و ارتباط است که منجر به ایجاد مهارتهای اجتماعی در آنان میشود. کودک در هنگام بازی، ناگزیر به حرفزدن و استفاده از واژگان است که این مسئله، به رشد مهارتهای زبانی او کمک میکند. ضمناً ترغیب به یادگیری، آزمونوخطا و تفکر انتقادی که از طریق بازی حاصل میشوند، به تقویت مهارتهای حل مسئله در شیرخواران، کمک فراوانی مینمایند. بازی با تقویت رشد و توسعه مسیرهای عصبی، رشد سالم مغز شیرخوار را بهبود میبخشد.
تحکیم ارتباط بین والدین و کودک
بازی یکی از جنبههای اساسی رشد کودک است که فواید بیشماری برای رشد شناختی، فیزیکی و عاطفی او دارد. بازیکردن میتواند تجربهای سرگرمکننده و مفید برای والدین و شیرخوار باشد که با ترویج تعامل و ارتباط مثبت، دلبستگی سالمی بین آنها به وجود میآورد. همچنین، با ایجاد تجربههای مشترک، فرصتهای بسیار مناسبی برای پیوند بین والدین و شیرخوار فراهم میکند.
رشد سالم اندامهای شیرخوار
بازیکردن مستلزم تمرکز است و همین مسئله موجب بهبود دامنه توجه در شیرخوار میشود و با رشد مهارتها و دانش جدید، فرصتهای بینظیری برای یادگیری او فراهم میکند. ناگفته نماند که رشد سالم اندامهای بینایی، شنوایی، حرکتی و عضلانی نیز از دیگر نتایج پربار بازی برای کودک است.
بهبود رشد مغز کودک
در نخستین لحظات، ماهها و سالهای زندگی کودک، هرگونه حرکت و ارتباط عاطفی، منجر به شکلگیری فعالیتهای شیمیایی و تولید سیناپس یا اتصالات مغزی میشود. در این سنین، میلیاردها سلول مغزی در حال سازماندهی شبکههایی با تعداد بسیاری زیادی سیناپس در مغز هستند. هرگونه تجربهای که کودک آن را لمس میکند، بر چگونگی تکامل مغز تأثیر میگذارد. دراینبین، هیچچیز مهمتر از مراقبت، لمس و تماس با کودک در سالهای نخستین زندگی و تغذیه جسمی و روانی او نیست. سریعترین دورۀ تکامل مغز در طول سه سال ابتدای زندگی اتفاق میافتد که زیربنایی برای عملکرد هوشی، هیجانی، عاطفی، فیزیکی و اجتماعی کودک تشکیل میدهد. تجربههای کودک در سنین دو تا پنجسالگی نیز مبنایی برای یادگیری آتی در دوران تحصیل و رشد مهارتهای اجتماعی او خواهند بود.
بنابراین، هرچه کودک از بدو تولد از قابلیتهای مغز خود بیشتر استفاده کند، اتصالات یا سیناپسهای کاملتری بین سلولهای مغز شکل میگیرند. به دنبال تولید بیشتر این سیناپسها، ظرفیت یادگیری کودک نیز افزایش چشمگیری خواهد یافت.
کلام آخر
به یاد داشته باشید که دوران کودکی دارای ظرایف پیچیدهای است که دستیابی به کشف و درک لایههای عمیق آن، بهآسانی میسر نخواهد بود. برای شناخت این دوران شگفتانگیز، تنها میتوان از خود کودکان آموخت. این کافی نیست که کودک فقط شکمش سیر، جایش تمیز و محیطش گرم و ایمن باشد؛ پرندگان پرواز میکنند، ماهیها شنا و بچهها هم بازی….
والدین عزیز،
در قسمت «فیلمهای آموزشی» پلتفرم آموزشی بهداشت تیوی، دورهای بسیار مفید و کاربردی با عنوان بازیهایی برای توانمندی شیرخواران برای شروع بازیهای کمککننده و تکاملی در دوران شیرخواری تهیه شده است که با مراجعه به سایت میتوانید عناوین آن را مشاهده کنید. در «بخش ویدئو بوک» همین پلتفرم نیز میتوانید محتویات کتاب الکترونیکی صوتی – تصویری این مجموعه را مشاهده نمایید که اطلاعاتی مفید در حدود سه ساعت متن دیداری و فایل صوتی، در دسترس شما عزیزان قرار میدهد.